Vi kender alle en person, som altid er negativ, altid snubler og klager og sender aben videre og personer som disse kan få det værste frem i alle mennesker.
Du har måske også følt dig nede og tabt en masse energi efter at have været sammen med en person der brokker sig. Det bliver bare belastende i længden og man ender med at have brug for fred og ro.
Nu advarer forskere om farerne ved at lytte til folk der brokker sig.
Det viser sig nemlig, at man er mere tilbøjelig til selv at blive et brokke-hoved, når man hører på folk, der brokker sig hele tiden. At høre på brok skader også andre dele af din hjerne.

Brok får nemlig en del af hjernen til at krybe sammen, hvilket kan føre til mindre problemløsning og intelligent tænkning. Så er det måske alligevel noget om snakken, når følelsen af at ens hjerne trækker sig sammen når man omgås en bestemt type mennesker.
Men hvad skal man så gøre mod dette?
Prøv disse tricks næste gang du hører på brok eller brokker dig selv.
Hav et klart mål. Ved du hvorfor du klager og hvad formålet med klagen er? Hvis du ikke kan identificerer et klart mål eller mening med hvorfor du klager, så brokker du dig kun for at brokke dig. Dette er noget du absolut ikke må!
Begynd med noget positivt. Dette er en fantastisk måde at overvinde den person, som du snakker med på. Start for eksempel med at sige noget positivt inden du går over i det negative. Eller overvej helt at blive på den positive bane. Man kan godt være positiv, selvom man er negativ indstillet.
Vær specifik. Det er nemt at komme ind i en negativ spiral, der får dig til at klage over alt der er sket i løbet af de sidste 10 år, men hold dig til det, der er relevant her og nu. Du kan alligevel ikke løse fortidens kvaler og negativitet avler bare negativitet.
Afslut med noget positivt. Slut af med noget positivt, så samtalen ikke kun får en negativ klang. Det er som regel de samme mennesker, som brokker sig på den samme måde hver eneste gang. 

Har man altid brokket sig over det mindste, så er chancen for du kan ændre adfærd altså lige så lille. Men det kræver at man kan se ind ad og er man først selv opmærksom på alt det negative. Så har man bestemt chancen for også at kunne ændre adfærd.
Øvelse gør mester. Men det kræver træning at ændre på sin negative spiral. Men er man først selv opmærksom på sin negative side, så har man det bedste grundlag for at gøre en forskel. De fleste brokhoveder er ikke engang selv klar over hvordan de lyder, men sig det på en pæn måde og vær positiv. Bliver man først positiv af sind, så bliver det hele så meget nemmere.

Men man skal starte et sted og et smil bliver som regel ikke fulgt op af negative gloser. Så smil til verden, så er chancen for krympe hjerne bare mindre.

Man kunne endda ende med at sige noget fornuftigt.

Mennesker er mest bange for edderkopper.