Fortiden fortæller om konsekvenserne
»Vi har aldrig oplevet det, så hvis vi vil vide, hvad der sker, hvis Yellowstone går i udbrud, er vi nødt til at kigge tilbage i fortiden. Det kan man gøre ved at se på geologien i området,« fortæller Tod Waight fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.
Yellowstone-vulkanen menes at have haft tre superudbrud – det første og største for 2,1 millioner år siden, det næste for 1,3 millioner år siden og seneste for 640.000 år siden.
Modsat hvad nogle måske forestiller sig, har de tidligere superudbrud ikke fået kogende lava til at flyde ud over det amerikanske kontinent – men en stor del af USA er derimod blevet ramt af et tykt lag af kold, vulkansk aske, fortæller Tod Waight.
»Vi ved fra det seneste udbrud i Yellowstone, at der blev kastet en kæmpestor mængde aske og pimpsten ud af vulkanen. Det røg op i luften og blev spredt med vinden ud over stort set hele USA og helt ned til Mexico. Tæt på Yellowstone var askelaget flere hundrede meter tykt, og så blev det tyndere og tyndere længere væk fra vulkanen,« fortæller Tod Waight.
»Flere stater vil lægges øde«
Hvis der kom et nyt superudbrud fra Yellowstone, er det usikkert præcist hvor stor en del af kontinentet, der vil blive indhyllet i aske – det afhænger blandt andet af vindforholdene, forklarer vulkanolog Rikke Pedersen.
»Det er svært at sige, hvor stor en del af USA, der vil blive ødelagt af aske, men det vil komme til at lægge flere stater øde,«
Jacob Lowernstein, som er ledende forsker ved det amerikanske Yellowstone Volcano Observatory, fortæller til Videnskab.dk, at han mener, asken fra Yellowstone vil være begrænset til et lag på »nogle få millimeter« allerede ved kysterne af USA.
Rikke Pedersen påpeger dog, at det alligevel er muligt, at asken også falder ned over Danmark.
»Vi kunne godt få aske i Danmark, men ikke i et omfang, hvor man står og kigger op i himlen og tænker ’hold da op, der falder aske ned’. I Grønland har man for eksempel fundet aske fra vulkaner på den sydlige halvkugle, men der er kun tale om et meget tyndt lag, som kan måles med instrumenter, men ikke ses med det blotte øje,« siger Rikke Pedersen.