More

  Vikings i virkeligheden: Sagn historien om Ragnar Lothbrok

  Ragnar Lothbrok var ikke et navn, de fleste kendte for bare nogle år siden. Men det har hitserien Vikings lavet gevaldigt om på. Både i Danmark og i udlandet er nysgerrigheden for vores barske forfædre vokset, i takt med at flere og flere følger Ragnar Lothbroks eventyr i Vikings.

  Serien Vikings handler om den danske viking Ragnar Lothbrok og hans plyndring af Europa

  Selv om serien i store træk er loyal overfor historierne om den danske vikingesagnkonge, er der alligevel nogle ting, der ikke stemmer helt overens med virkelighedens Ragnar.

  Sagnet om Ragner Lothbrok

  Ifølge sagnet nedstammede Ragnar Lothbrok fra krigsguden Odin, og det er måske derfor, han kastede sig ud i alle de kampe, som han gjorde.

  Det er svært at fastslå med sikkerhed, om sagnene om Ragnar Lothbrok er rigtige. (Foto: All Over)

  Ragnar Lodbrog, som han hedder på dansk, var en dansk sagnkonge fra vikingefortællingerne. Fordi han er et sagn, er det svært at fastslå den historiske korrekthed i Ragnars fortælling. Han kobles dog sammen med historiske begivenheder, som man ved er fundet sted, så noget tyder på, at en mand som Ragnar vitterlig har eksisteret.

  Det er dog svært for forskere at fastslå, om han er var én enkelt mand eller en sammenskrivning af flere personer. Når man kigger på det materiale, der er om Ragnar, er det svært at finde ud af, hvad han helt konkret havde gang i, for der er flere forskellige versioner af ham og hans liv. Det gør det selvfølgelig nemmere for en serie som Vikings at lave en figur på ham.

  -Historierne om Ragnars sønner er dog nemmere at vurdere den historiske korrekthed af-

  Ragnar Lothbroks mange koner og endnu flere børn

  Ifølge sagnene levede Ragnar omkring 800-tallet. Han var kongesøn og en stor krigsherre. Han havde flere koner gennem livet som han flere gange måtte slås med bjørne og lindorme for at få. Han fik også mange børn. Flere end de fem sønner og den ene datter, vi ser i Vikings.

  Lagertha nævnes i Danmarks krøniken Saxo, som Ragnars første kone. Hun er norsk og en prægtig kriger trods sin petite fysik. Den næste kone, der nævnes, er den svenske prinsesse Thora, og det er hans kamp for hendes kærlighed, der giver ham tilnavnet Lodbrog.

  Lagertha var Ragnars første kærlighed, og ifølge sagnet var hun skjoldmø (krigerkvinde). (Foto: All Over)

  Lindormen

  Ragnar skal nemlig slås med en lindorm (en kæmpe slange) for at få lov til at gifte sig med Thora. Han ifører sig nogle behårede bukser for nemmere at kunne bevæge sig. Derefter ruller han sig i tjære og sand, og til sidst dypper han sig i en iskold sø, så bukserne fryser til is.

  Da han slås med lindormen, kan dens gift og hugtænder ikke trænge igennem Ragnars særprægede rustning, og han besejrer dyret. Han får tilnavnet Lodbrog af sin nye svigerfar, og det betyder groft sagt lodne bukser. Ragnars kamp med slangen gør ham til en kendt kriger.

  Ragnars sidste hustru er Aslaug, der også kaldes Kraka. Der er også en fjerde kvinde (måske endda en femte). Kvinden Svanløg og en unavngiven kvinde. Der er dog nogle, der mener, at Svanløg er Aslaug, fordi Aslaug sommetider kaldes Asløg.

  Der nævnes mange navne, når det kommer til Ragnars børn. To døtre, samt sønnerne Fridlejf, Radbard, Dunvat, Sigurd, Bjørn, Agnar, Ivar, Erik, Hvitserk, Ubbe og Ragvald/Harald. Fridlejf og døtrene tilskrives af de fleste som Lagerthas børn. Erik og Agnar tilskrives ofte som Thoras børn og resten som Aslaugs.

  Ifølge sagnet hed 4 af Ragners sønner;

  “Ivar Benløs, Bjørn Jernside, Ubbe og Sigurd orm i øjne”

  I Vikings virker Ragnars to koner mere end rigeligt for ham, men han havde faktisk tre. Den sidste hustru, Thora, er skrevet helt ud af serien. (Foto: All Over)

  Ragnars togter starter i England

  Ragnar Lothbroks første offer bliver England, der på dette tidspunkt er delt op i flere små kongedømmer. Dengang hedder stedet, Ragnar ankommer til, Northhumbrien. I serien er Lindisfarne det første sted, Ragnar ankommer til i 793.

  Der er dog flere, der mener, at vikingerne kom til England for første gang fire år tidligere. Dengang gik de i land i Plymouth og slog kongen ihjel der. Det er ifølge Saxo Ragnar, der leder turen til Plymouth, og det er vigtigt på flere måder. For ifølge sagnet er kongen, som Ragnar slår ihjel, far til kong Aella.

  Det eneste vi ved med sikkerhed er at vikingerne tog til England flere gange og plyndrede. (Foto: All Over)

  Slaget om Paris

  Det er ikke kun de engelske øer og vores nordlige naboer Sverige og Norge, der får fornøjelsen af den danske vikingekonge. Ragnar Lothbrok må nemlig flere gange slå oprørere ned fra Jylland og Skåne, der forsøger at fravriste ham magten og give den til Harald.

  ‘Harald er den samme, som figuren af samme navn i Vikings’

  Det er faktisk hævnen over Harald, der efter sigende driver Ragnar mod Sydeuropa. Han har nemlig hørt, at Harald skjuler sig i Saxen (Tyskland) og drager ned af Seinen, hvor han plyndrer Rouen og møder frankerne i Paris, hvor han bekriger kong Karl, eller Charles den Skaldede, som historiebøgerne også kalder ham.

  Hele to gange angriber vikinger Paris. Belejringen af Paris er en sand, historisk begivenhed, der foregik i 845. Vikingerne blev ledet af en mand, der hed “Reginherus” – som i brede træk blev sidestillet med at være den samme mand som Ragnar Lothbrok.

  Med sig havde han 120 vikingeskibe, med tusindvis af krigere om bord. Vikingerne var en overvældende styrke for byen, der på dette tidspunkt kun fyldte øen Île de la Cité. Efter at have raseret, besat og plyndret byen trak vikingerne sig tilbage mod en løsesum på 7.000 franske livres (omkring 2.500 kilo sølv og guld).

  Sagaerne om Ragners død

  Ifølge historien om “Reginherus” – som sidestilles med Ragnar – døde han af sygdom kort efter hjemturen fra Paris. Efter sigende er sygdommen difteri eller pest, og mange vikinger døde efter deres togter i Sydeuropa.

  Men der er også en anden fortælling om Ragnars død, nemlig den i sagaerne. Ved slutningen af sit liv sidder Ragnar tilbage på sin trone, imens hans sønner er ude at plyndre verden. Faderen, der ikke vil stå tilbage for sine sønner, beslutter sig for at drage ud på endnu et oversøisk togt.

  Ifølge sagnet spreder rygterne sig om vikinge kongens nye rejse sig gennem Europa, og konger, jarler og grever forsøger over hele Europa at helgardere sig mod et vikinge angreb. Ragnar beslutter sig dog for at tage til England.

  Kong Aelle kunne ikke fordrage Ragner. Hverken i virkeligheden eller i Vikings. (Foto: All Over)

  Med spyd og kjortel

  Han rejser kun med to skibe, for hvis han kan indtage Northhumbria med to skibe, er det en stor bedrift. Men skulle han tabe slaget, er det bedre kun at miste to skibe fremfor mange flere. Man er vel viking.

  Ikke så langt fra den engelske kyst bliver Ragnars skibe fanget i en storm, men han får reddet mandskab og våben. Kong Aella beder alle våbenkyndige i landet om at hjælpe ham med at besejre vikinge kongen. Men de må ikke dræbe ham, for så vil Ragnars sønner hævne ham.

  Bevæbnet med intet andet end det spyd, han dræbte lindormen med i sin tid, den kjortel Aslaug havde syet til ham og en hjelm, kaster Ragner Lothbrok sig ind mod den engelske hær. Ragnars mænd falder en for en, imens han selv slår mange af Aellas mænd ihjel, indtil de får fanget ham ved at mase ham mellem deres skjolde.

  De spørger, hvem han er, men han siger intet

  Ormehullet

  Så Kong Aella smider ham i et ormehul for at få ham til snakke, men også for at vanære sagnet om Ragnar Lothbrok, der slog en lindorm ihjel. Aslaugs kjortel beskytter imidlertidig Ragnar fra slangebiddene. Da Aella finder ud af dette, beordrer han, at alt tøjet skal tages af Ragner Lothbrok. Slangerne bider Ragner, og han siger: Grynte ville grisene, om de kendte Gamlingens kår. Det lyder måske bekendt, for i Vikings siger Ragnar;

  How the little piggies will grunt when they hear how the old boar suffered

  Om Ragners sønner får hævn må du sætte dig ned og se Vikings for at finde ud af. Det kan jo være du vælger at tro på det er sådan historien ender. Men spændende er det ihvertfald.

  Mangler du motivation til at ændre dit liv? Så burde du se disse motivations videoer.

  ArtiklerVikings i virkeligheden: Sagn historien om Ragnar Lothbrok
  -Annonce-